LJEPOTA JEDNOTE (odlomak iz putopisa Majka Ayahuasca)

LJEPOTA JEDNOTE (odlomak iz putopisa Majka Ayahuasca)

Izašao sam iz maloce i ušao u sobu. Zastao sam ispred kipića Krišne kojeg smo kupili u Limi. Ukipio sam se i zagledao u njega. U tom se trenutku sve stišalo, kao da je taj kip usisao sve moje misli, potpuno mi ispraznio glavu. U glavi mi je bila tišina jednaka onoj kad padne snijeg. Bio sam savršeno budan, miran, fokusiran, u stanju blaženstva, a tišina prašume me milovala. Um mi je bio nalik mirnoj površini jezera. Kao da sam cijeli život spavao i odjednom doživio buđenje. Tek kad potpuno ugasimo buku i neprestano pričanje uma možemo doći u dodir sa stvarnošću. Bio sam u svom centru. Ovdje i Sada. Uspravne kralježnice. Očiju širom otvorenih u čuđenju. Dah mi je bio savršeno miran, polagan, mekan i dug, gotovo neprimjetan.

Spojen sam na Izvor. Tu su mir i blaženstvo. Mi u sebi nosimo to stanje, u kojem ne postoji patnja. Kako sam se ikada mogao bojati ičega? Nikad više bojati se! Pura medicina, pura, pura luz divina!

Uvijek sam bio i uvijek ću biti. Poput Sunca u središtu Sunčevog sustava, sve vanjsko rotira oko mene. Nepokretni pokretač. Ja jesam. Kaos je prešao u red. U svemu sam vidio pečat svete geometrije i briljantno svjetlo Kozmosa. Ruke sam prirodno sklopio na grudima u položaj za molitvu, ili kako se to u jogi zove, u añjali mudru. Božanska iskra u meni prepoznaje božansku iskru u svemu. Osjećam ljepotu jedinstva. Život pulsira. Jedan Život. Jedna Ljubav. Mi smo jedno. Različiti na površini, isti u srži.

Izašao sam na zrak i sve se doimalo nestvarno prekrasnim. Kretao sam se polako, kao da plešem tai chi. Svaki zvuk sa strane bio je savršen. Promatrao sam i slušao i sve je imalo savršenog smisla. Cijela je prošlost vodila do sadašnjeg trenutka. Bez nas kakvih jesmo ništa ne bi bilo isto. Kao u znanstveno fantastičnim filmovima, ako bismo se vratili u prošlost i promijenili samo jednu sitnicu, sve bi bilo drugačije u sadašnjosti. U tom sam trenu bio i veliki mjesec koji se probijao kroz oblake i sve životinje čije sam noćno glasanje osluškivao. Ne postoje odvojeni događaji. Postoji samo kontinuitet koji se prelijeva. To je tao, prirodni put, prelijevanje oceana u kojem se valovi pojavljuju i nestaju, a kada se udalji pogled, njihova individualnost i odvojenost se poništava, vidi se samo neizmjerno more u svom ludom plesu. Možeš čuti glazbu u pozadini ako naćuliš uši. Ovaj svijet je božanska Igra, ono što Hindusi zovu „Lila“, ples ili cirkus vanjskih pojavnosti i oblika, sustav suprotnosti koje se nadopunjuju i potajno su jedno. Možemo se igrati, ali trebamo biti svjesni da se radi o igri. A ta igra ima svoja pravila. Nitko nam ne može dati gotove odgovore za život, jedino savjete. Mi pišemo knjigu naših života odabirima raskrižja i konačni odabiri su uvijek naši vlastiti. Zato pripazimo, jer kao što je rekao Terence McKenna: „Ako nemaš vlastiti plan, postat ćeš dio tuđeg.“

Leave a Reply