Yoga Srca

YOGA SRCA

Više o yogi koju vodim

“Koja je to vrsta yoge?”, obično je prvo pitanje koje ljudi pitaju. Znanje koje sam primio prenosi se generacijama s učitelja na učenika i dio je bogate, živuće tradicije autentične Yoge i prijenosa znanja i duha koji stoji za tog znanja. Sve je krenulo od Tirumalaija Krishnamacharyje (r. 1888. – u. 1989.), oca moderne yoge, koji je formulirao osnovne principe onoga što danas podučavamo. On je znanje prenio svome sinu TKV Desikacharu (r. 1938. – u. 2016.), a Desikachar je pak bio učitelj Novozelanđaninu Marku Whitwellu (Heart of Yoga), koji je učitelj moga učitelja, Domagoja Orlića. Čast mi je što mogu dati i svoj doprinos cijeloj toj priči.

Yoga Srca je nježna i meditativna praksa koja na individualan i cjelovit način promatra čovjeka i bavi se svim njegovim elementima (tijelo, dah, um, Srce) kroz tehnike yoge koje čine neodvojivu cjelinu. Te tehnike su: 1) asana – tjelesni stavovi; 2) pranayama – vježbe svjesnog disanja; 3)  dhyana – meditacija; 4) mantra – zvuk; 5) puja – osobni ritual.

Temeljna načela vježbanja (prema Domagoju Orliću i Marku Whitwellu) su sljedeća:

1. Kretanje daha i kretanje tijela je jedinstven proces, dok vježbamo dišemo cijelim tijelom.

2. Udah je receptivnost/primanje odozgo prema dole, a izdah snaga/otpuštanje odozdo prema gore.

3. Tijekom izvođenja āsana dah inicira i obavija svaki pokret. 

4. Āsane (dinamična pranāyāma) omogućuju statičnu prāõāyāmu pa stanje meditacije (dhyāna) nastupa prirodno kada osnažen, produbljen i istančan dah razbistri um i pročisti Srce.

5. Āsana, prānāyāma, dhyāna i Život su stoga jedan cjelovit proces, a Yoga je izravno sudjelovanje u Čudesnosti Života koji jesmo kao slobodna živa bića u posvemašnjoj međuzavisnosti s Cjelinom Opstojnosti.

Yoga za svakoga

Svatko može vježbati Yogu Srca jer je temeljna postavka da vježbanje mora biti prilagođeno pojedincu, kako bi za njega bilo uistinu sigurno i plodonosno. Ideja je da se pojedinac poveže sa vlastitim dahom, i izvodi vježbe unutar svojih mogućnosti, trenutnog stanja i potreba. To otvara put prema tome da praktikant s vremenom počne sam vježbati kod kuće svoju yogu, koja mu je najprimjerenija i integrira je u svakodnevni život i na taj način bude osnažen i slobodan, nevezan za yoga-studio ili bilo kakvu organizaciju ili učitelja.

Pri vježbanju naglasak je na suptilnom disanju u yoga pozama, povezivanju sa samim sobom, osjećanju, slušanju i poštivanju sebe, svog tijela i svojih trenutnih potreba. Kada se radi kako treba yoga je povezivanje s urođenom inteligencijom tijela i spontanim pokretom koji proizlazi iz nje. Ti pokreti su isprva uvijek nježni i teže lakoći, dubinskom opuštanju i regeneraciji te ne uključuju nikakav napor ni znojenje.

U svojoj esenciji, yoga je devocijska praksa u kojoj svaki naš pokret postaje molitva zahvalnosti i štovanja Života. U kontekstu prilagođavanja yoge pojedincu i njegovim stvarnim potrebama, Yoga Srca nije vezana za nikakav filozofski ni religiozni sustav ni dogme, njene tehnike su transkulturalne i univerzalne i na svakom praktikantu je da u svoju praksu yoge unese ono što ga nadahnjuje kao jedinstvenog ljudskog bića.

Nijedan sat Yoge Srca ne slijedi uhodani obrazac, već se svako vježbanje konstruira na licu mjesta, spontano, kreativno i prirodno, ovisno o tome tko je prisutan na satu i što nam je najpotrebnije u tom trenutku. U Putu Srca pridržavamo se i podučavamo prema sljedećim principima koje je formulirao Mark Whitwell, a možete ih pročitati ovdje i ovdje.

RASPORED SATI I LOKACIJA (link)

PROGRAM:

1. SUN FLOW (jutarnja yoga)

Jutarnja, energizirajuća praksa yoge. Razbuđivanje tijela. Postavljanje namjere za nadolazeći dan. Buđenje unutarnje snage. Moć udaha. Punjenje inspiracijom

2. MOON FLOW (večernja yoga)

Večernja, meditativna praksa. Opuštanje i otpuštanje. Iscjeljujući izdah. Predanost majci Zemlji. Zahvalnost.

Napomena: Kao redoviti satovi yoge Sun Flow i Moon Flow uključuju izvođenje yogijskih stavova, vježbe disanja i vođeno opuštanje na kraju sata (ponekad uz  gong ili tibetanske zdjele, ponekad samo uz vođene vizualizacije). Iako je općenito načelo da je jutarnja praksa dinamičnija od večernje, budući da joj je cilj da nas pripremi za ostatak dana, intenzitet vježbanja dogovaramo zajednički na satu u skladu sa željama, potrebama i trenutnim stanjem polaznika.

3. INDIVIDUALNI SATOVI PREMA DOGOVORU

Vježbanje 1 na 1 najbolji je način da u atmosferi poštovanja i povjerenja kreiramo praksu Yoge koja je najprimjerenija i najkorisnija Vašim potrebama.